Desembrood? Het komt voor de bakker!

Door Eline

Het blijft telkens een feestje als we een bezoek brengen aan onze vaste broodleverancier Bakkertje Deeg. En ‘tje’ is absoluut een understatement. De bakkerswinkel van de familie Vermeulen is in de afgelopen 27 jaar uitgegroeid tot dé nostalgische bakker uit het Brabantse Heusden. De hoogste tijd om eigenaar Lucas Vermeulen de sloof van het lijf te vragen, dachten wij!

Wat maakt bakkertje Deeg nou zo bijzonder?

‘‘Ik reis de hele wereld af om bakkers te ontmoeten en mijn kennis te vergroten. Stil staan zien we in Heusden niet zitten. Met nieuwe- en oude technieken bedenken we altijd weer nieuwe dingen. Zo maken we voor bodybuilders een power muesli bol en hebben we dieetbroden voor ziekenhuizen. Verder verzorg ik regelmatig brooddesign workshops en spreekbeurten om mensen meer te leren over broodbakken”, aldus Lucas.

Desembrood: vol van smaak én met een eerlijk verhaal

Dat jullie oneindig veel soorten brood verkopen is niet alleen bij ons bekend. Het assortiment reikt van ‘gewoon’ brood tot desembrood, Franse baguettes en brioche brood en ze smaken allemaal even heerlijk. ‘‘Onze broden hebben een volle, rijpe smaak door de langere rijstijd en omdat onze broden worden afgebakken in een ouderwetse steenoven.’’, aldus Vermeulen.

Met name jullie desembrood is in onze bedrijfslunch heel geliefd. Kun je uitleggen wat het desembrood zo bijzonder maakt? ‘‘Het verschil zit ‘m in de manier van bereiden’’, licht Lucas toe. ‘‘Je moet geduldig zijn en het proces niet willen versnellen met gist. ‘Gewoon’ brood is ook gezond maar wordt vaak langer houdbaar gemaakt door broodverbeteraars. Desembrood is daarentegen de meest natuurlijke en pure vorm van broodbakken. Het rijst met een papje van water met meel of bloem. Dit papje vervangt het broodverbetermiddel, zorgt voor de structuur, smaak en kleuring van het brood. Dit natuurlijke rijsproces, zonder de toevoeging van gist of broodverbeteraars, levert een geheel ander karakter brood op: vol van smaak én met een eerlijk verhaal.’’ aldus Lucas.

Desembrood

Het gezondste brood

Toch blijft het populairste brood in Nederland het donkerbruine meergranenbrood. Vaak denken mensen dat dit het gezondste brood is onder het mom van: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”. Dit is echt een misvatting, want deze donkere kleur wordt verkregen door het toevoegen van moutextract of gekarameliseerde suiker. Het gezondste brood is zonder twijfel het volkorenbrood. Volkorenmeel is gemaakt van de hele tarwekorrel. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen en vezels behouden. Onze favoriet voor de bedrijfslunch is het desem volkorenbrood, gemaakt van volkorenmeel, water en een snufje zout. En daarna gebakken in de mooie steenoven van Lucas. Om je vingers bij af te likken!

Kom gerust eens langs!

Bakkertje Deeg is te vinden in het centrum van Heusden, niet ver van Den Bosch. Kom vooral langs voor een kopje koffie met een lekker broodje. En ben je in de buurt van Eindhoven? Ga dan eens kijken naar de nieuwe bakkerij van Lucas ‘De Mannen van Deeg’ in de foodhal van het Veemgebouw op Strijp S.

Wij willen Lucas hartelijke bedanken voor zijn antwoorden. Dat wij en al onze kantoorlunchers nog maar lang van jullie ambachtelijke broden mogen genieten. Maar jullie kennende komt dat wel voor de bakker. Net zoals ons volgende blog, waarin we vertellen over onze nieuwe lunchdame-service.

Neem contact met ons op

0

Doorzoek de website