Wat groeit er in de buurt?

Door Eline

Het is lente! Dit is zo’n heerlijke tijd voor de boeren, maar ook voor ons. Want wat veel mensen niet weten is dat Brabantse grond ontzettend vruchtbaar is. En al dat moois schiet nu uit de grond. Alleen al in het landbouwgebied tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch groeit alles wat je nodig hebt voor een lekkere salade. 

In ons vorige blog vertelde ik al dat ik het jammer vind dat we tegenwoordig niet meer weten wat we precies eten, waar het vandaan komt en wat erin zit. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen want van maart tot en met november komen er zoveel groenten van Nederlandse bodem: diverse slasoorten, spinazie, komkommers, paprika’s, maar ook exotische producten zoals taugé en paksoi – gewoon Nederlands! En dat stoppen we met liefde in onze salades voor een gezonde lunch op katoor. Hoe gaaf is dat?!

Alleen even husselen…

Ons uitgebreide assortiment aan gezonde salades is het paradepaardje van onze bedrijfslunch. Het is leuk om te zien hoe onze klanten steeds weer benieuwd zijn naar nieuwe groenten en smaken van het seizoen. En de lente biedt volop variatie, we love it!

Onze salades bestaat uit een pakket met drie of vier componenten die je zelf op het laatste moment even bijelkaar moet husselen. Zo blijven de groenten lekker knapperig en vers. Je hebt dan een mooie grote schaal met sla voor op de lunchtafel. Lekker en gezellig om te delen met de collega’s.

“Wij vinden het leuk om te spelen met Hollandse producten en wereldse smaken,  Zo hebben we momenteel een Oosterse salade. Deze, onder onze klanten, zeer populaire salade bestaat uit: taugé uit Nijmegen, de sla uit Haarsteeg, de sesamdressing uit Tilburg en noten uit, ehm….timboektoe? Oké vooruit, met de noten spelen we een beetje vals.”

Exotische sla van de buurman

De familie Biekens uit Elshout zorgt ervoor dat al deze groentes netjes worden gewassen, gesneden en verpakt. Maar de groenten zelf zijn ook van dichtbij. Zo komen de verschillende slasoorten van teler Francois van Helvoort uit Haarsteeg, nog geen 2 kilometer verderop. Hij teelt hier een enorme variëteit aan soorten en kleuren, waaronder krulsla, eikenbladsla en little gem. Deze bijzondere sla kom je niet in de supermarkt tegen, maar wel in de betere groentenhandel, horeca én in de lunch van Het Ware Ambacht.

Grappig trouwens dat de akkers van Francois vlak naast het bedrijventerrein ligt waar we een aantal klanten hebben. Een van deze klanten vroeg me onlangs: “Eline, het zal wel dat jullie producten uit de buurt komen, maar deze mooie sla komt toch zeker uit een warm land?”. Waarop ik antwoordde: “Kijk eens uit het raam. Wat zie je daar?’’. “Een akker met plantjes”, vervolgde ze. “Nou, die plantjes heb je nu op je bord.” Wat hebben we daar om gelachen, haha!

Zoete tomaatjes van de buurman van de buurman

Nog geen 500 meter verder dan Francois’s slavelden ligt De Kleine Kaveling, een bijzondere tomatenkwekerij waar telers Mathe en Evelien verschillende soorten kleine tomaatjes kweken. Kijk nou hoe mooi ze zijn op de foto hieronder! En geloof me, ze zijn niet alleen mooi. 😉

Deze kleine, zoete tomaatjes blijven niet in Nederland maar gaan naar Duitsland en Scandinavië. Mathé:”In het buitenland is er veel waardering voor Nederlandse producten en wil men graag iets meer betalen voor hoge kwaliteit”. En natuurlijk zijn de tomaatjes van De Kleine Kaveling een populair ingrediënt in verschillende van onze salades.

Wil je de groei van de tomaatjes van De Kleine Kaveling volgen, dan kan je een kijkje nemen op de Facebook pagina: ‘volg de tros’.

Vers van het land op de lunchtafel

Eigenlijk is het een beetje de omgekeerde wereld. Nederland importeert tomaatjes vanuit Zuid-Europa en wij exporteren onze ‘eigen’ tomaatjes weer. Het kan ook zo zijn dat jouw paprika uit de supermarkt eigenlijk in je eigen woonplaats is gekweekt en dan via diverse distributiecentra weer bij jou in de boodschappenkar terecht komt. Hoe krom is dat?! Dan heb je toch liever die paprika direct op je bord?

Gelukkig halen wij onze groenten wél dagelijks vers van het land, bij lokale boerderijen zoals De Kleine Kaveling en de slavelden van Francois. Wij vinden het namelijk leuk om onze klanten kennis te laten maken met producten die gewoon om de hoek groeien, zonder dat ze daar weet van hebben. Zo van het land, vers op je bord!

Neem contact met ons op

0

Doorzoek de website